Pentru structurile edificiilor, efectrul umiditatii poate fi periculos, umiditatea aparand in trei forme distincte: apa de precipitatii, apa subterana (panza freatica, vapori sau umiditatea solului, infiltratii, apa subterana, apa de baraj sau apa care se scurge pe sol) si apa utilitara care depinde de fiecare cladire. Cladirile pot sa fie protejate impotriva efectelor apei prin izolare hidrofuga a partii expuse la umiditate si prin evacuarea apei care se formeaza indepartand apa din structura cladirii.
Pentru mai multe informatii accesati pagina Hidroizolatii cu membrana.
Ameble metode au eficienta daca sunt folosite impreuna si de aceea si, prin urmare, tehnologia de drenare si cea de hidroizolare trebuie sa se execute in aa fel incat sa fie in aremonie una cu cealalta. Sunt produse noi care ofera alternative moderne pentru izolatia hidrofuga.
Sunt nenumarate moduri de izolare hidrofuga iar cele mai bune materiale (in conditiile in care sunt incorporate in asa fel incat sa fie protejate de razele soarelui) sunt membranele hidroizolatoare din plastic sau PVC, membrane preferate de majoritatea firmelor care fac lucrari de hidroizolare datorita usurintei de adaptare, si mai sunt desigur si membranele traditionale care contin bitum. Precipitatiile se prezeinta sub forma de ploi sau zaperzi de unde rezuta apa de suprafata, si se pot evacua cu ajutorul unor suprafete de scurgere in panta, prin inveliri solide ale spatiului respectiv, prin adaugarea unor burlane de scurgere sau folosind rigole adancite in planul acoperisului.