Membranele izolatoare incorporate trebuie sa reziste la variatiile de temperatura dar si la efectele mecanice care rezulta din deplasarea structurilor cladirii si care pot sa fie constatate in decursul operatiilor de asamblare si montaj, iar pentru elementele care tin de sistemul de evacuare a apei o cerinta (in afara de capacitatea corespunzatoare de evacuare a apei) o cerinta de baza este caderea si evacuarea corespunzatoare a apei, dar si usurinta de curatare si aspectul estetic.
Pentru mai multe informatii accesati pagina Hidroizolatii cu membrana
Pentru acoperisurile pe care sunt plantate vegetatii cu extindere rapida, apare o cerinta in plus: capacitatea de a retine apa care rezulta din precipitatii, rezistenta materialelor utilizate in combinatie cu radacinile plantelor care au tendinta sa se extinda uneori doar pe verticala, afectand sistemul de hidroizolare.
Pentru hidroizolatii subterane s-a raspandit utilizarea izolatiei cu membrane bituminoase, pentru ca acestea rezista bine la sarcini si sunt durabile. Forma de incorporare poate sa aiba directii veritcale sau orizontale si prin urmare tehnicile de evacuare a apei care se preteaza la astfel de lucrari sunt grupate in mod corespunzator.
Evacuarea apei de pe suprafete verticale se realizeaza cu santuri de drenaj de suprafata iar colectarea apei are o directie orizontala si se face cu ajutorul unor polaci de drenaj de suprafata si cu tubulaturi de drenaj. Un sistem complet va trebuie sa satisfaca suplimentar fata de aceste cerinte legate de capacitatea corespunzatoare de evacuare si facilitatea decutate precum si o rezistenta la sarcina buna. De asemenea sistemul trebuie sa impiedice infiltrarea particulelor in sol si sa stopeze presiunea hidrostatica provocata de apa care se gaseste in sol. Pentru subsoluri, o cerinta importanta este capacitatea de rezistenta la agresivitatea solului, la apa subterana si a efectele chimice si biologice ale radacinilor.